DLR Stations

A vital transport link to east London, the Stratford International Extension Project was constructed to act as a catalyst for regeneration in the Lower Lea Valley, which previously had limited transport options.

Following Weston Williamson's award winning designs for London City and Woolwich DLR extension transport links, they were selected as architects by DLR for this important project. We designed stations at Stratford, Stratford High Street, Abbey Road and Star Lane improving capacity, reliability, accessibility and frequency of the public transport. This extension was completed ahead of schedule providing passengers with an environmentally friendly alternative to the car to help meet the travel demands of the 2012 Olympics Artist Toby Paterson was invited by the DLR to create a new artwork for the Stratford International extension. Paterson worked closely with the team responsible for designing and building the extension, and identified the large glass screens – a central feature of the stations' architecture - as an exciting opportunity to create an artwork that visually connects the stations along this line.

Taking his inspiration from the topography of this rapidly changing part of East London, Paterson used maps, plans and photographs of the area to evolve a graphic vocabulary of pattern, colour and form, responding to the unique qualities of each location on the route. His series of tessellated patterns transforms a functional element of a station's architecture into a visual event, creating a unique identity for the line.

My approach was to treat the glass surfaces in a way that incorporates the movement of passengers, trains and, in many cases, the public space and surrounding townscape outside the station. Obviously this will be a primary transport route for the London Olympics but as the work quietly offers a constant reference to changed places in the locality of the line, the legacy will be with the people who use these stations everyday'. Toby Paterson A limited edition Oyster wallet using Toby Paterson's motif was given out to members of the public to celebrate the opening of the Stratford International Extension.

This project is part of DLR Art, the Public Art Programme for the Docklands Light Railway, curated and managed by Modus Operandi.

ToughGlaze worked closely with Toby Paterson to manufacture 4,000m², each individually marked and printed with precision using our DIpTech digital printing machine. The 4 colours selected were white, yellow, red and blue and printed directly onto glass, toughened and laminated into a 13.5mm panel, with drilled holes, as this was part of a bolted standing screen in some areas. All the panels supplied were heat soaked to negate the potential of glass failure through inclusions, most notably Nickel Sulphide.

ToughGlaze (UK) Ltd | Leaders In Glass

Location

London

Main Contractor

Skanska

Architect

Weston Williamson / Toby Paterson

Project Size

4,000m²

ToughGlaze (UK) Ltd | Leaders in Glass